top of page
Obrázek autoraMatěj Hackl

Pět zdravých, ale nedietních potravin

Nechci tu v tomto článku rozhodně hanit potraviny, o kterých budu psát, ale pokud jste v dietě, tak se rozhodně vyplatí využívat méně kalorických variant, které vás zasytí.


  1. Losos - losos je skvělá ryba plná bílkovin a zdravých tuků - převážně omega 3, které jsou dobré pro naše kosti, srdce a mozek. Takže v jídelníčku by určitě chybět neměla, ale pokud jste v redukční dietě, tak s ním rozhodně šetřete. Filet lososa má na 100g mezi 150 - 250kcal dle kvality a varianty lososa. Aby se člověk trochu nasytil, tak rozhodně 100g nestačí a při dvojnásobné dávce už je to 500 kalorií a za to můžete mít například skoro dva kilogramy melouna nebo plnohodnotné kompletní jídlo. Při výběru lososa si dávejte pozor na to odkud pochází, většina lososů je dnes z farem v Norsku. Farmový losos má menší podíl omega3 a vetší podíl tuku v těle (není tak aktivní).

  2. Rýže - Rýže je snad nejpopulárnější "fitness" potravina. Každý druhý trenér jí napíše do jídelníčku. Ale je vážně tak vhodná do diety? No ani moc ne, má velmi nízký podíl bílkovin, vlákniny a prakticky žádný tuk. Rýže je složená prakticky jen ze sacharidů, které jsou docela rychle vstřebatelné = budeme mít po ní brzy hlad a navíc na 100g má kolem 350 kalorií.

  3. Arašídové máslo - Začne to jednou lžičkou a skončí celou sklenicí a nakonec výčitkami. Nebo si člověk řekne, že je to zdravé, tak po tom přeci neztloustnu a to je ta chyba. Jenže arašídové máslo má na 100g kolem 600 - 650 kalorií, což z něho činí kalorickou bombu a tak i při malé 20g dávce máte hned 100 kalorií a ani nemrknete. Navíc vyšší příjem arašídových másel taky není úplně nejzdravější, jelikož obsahuje vysoký podíl omega 6.

  4. Hořká čokoláda - čokoláda od 75% výše je prakticky super potravina, ale při kalorickém obsahu 600 - 650 kalorií je to stejné jako s arašídovým máslem a i zde člověk dokáže sníst celou tabulku na posezení. Hořká čokoláda je převážně tuk, ale má spoustu benefitů pro naše zdraví a hlavně uklidňující účinky.

  5. Avokádo - další potravina, kterou můžeme zařadit do sekce super potravin. Avokádo je ovoce, které jako jedno z mála je tvořeno převážně tuky a proto taky má vysoký podíl kalorií. Na 100g tohoto ovoce připadá cca 250 kaloríí, což zase není málo. Pokud jste tedy v dietě, tak s avokádem rozhodně šetřete. Jinak má avokádo spoustu využití a můžete si připravit oblíbenou pochoutku quacamole.




Takže klidně tyto potraviny do svého jídelníčku zařaďte, jelikož jsou skvělé pro naše tělo, ale dávejte si je s mírou a přidávejte k nim hodně zeleniny nebo nízkokalorického ovoce.

5 zobrazení0 komentářů

Nejnovější příspěvky

Zobrazit vše

Comments


bottom of page