top of page

Kotouče do domácího fitka - pořiďte si ty pravé pro vaše fitko

V dnešní době se poptávka po fitness vybavení razantně zvýšila, a to díky covid situaci. Jelikož i my jsme se vrhli do nakupování a vlastníme mále soukromé fitness, tak vám zkusíme poradit jak si dobře vybrat do vašeho domácí fitka a při tom nezaplatit majlant.


Prakticky pro domácí potřeby budou nejlepší volbou BUMPER kotouče.

Ale i zde máme na výběr mnoho variant, takže jak si vybrat?


Ale podíváme se na všechny druhy kotoučů, co na trhu najdeme.


Nejhledanější kotouče na internetu budou pravděpodobně ŽELEZNÉ KOTOUČE.

Litinové kotouče


Prakticky nejlevnější kotouče na trhu, takže pokud je váš rozpočet fakt na bodě mrazu a nemáte kde cvičit (díky restrikcím), tak litina bude jasná volba.

Ale mají dosti negativ - velké odchylky ve váze kotoučů, takže máte pak nakonec naloženou na každé straně jinou váhu.

Dělají hluk, takže pokud máte špatné sousedské vztahy tak to asi nebude nejlepší volba.

Nejsou to úplně krasavci


Ocelové (kalibrované) kotouče


Zde najdeme hlavně kalibrované kotouče, tyto kotouče jsou prakticky to nejlepší, co může trh nabídnout, ale také to má svojí cenu.

Kalibrované kotouče jsou spíše pro fajnšmekry a silové trojbojaře, protože za cenu jednoho kotouče si koupíte skoro set litinových.

Výhodou kalibrovaných kotoučů je naprostá přesnost na gramy, takže víte přesně, kolik zvedáte. Pro závodníky v silovém trojboji je toto docela zásadní, a tak bude naprosto ideální si kotouče koupit.

Negativa - jsou drahé dělají hluk a vypadá to, že zvedáte málo :D

Ale pokud si potrpíte na estetiku, tak jsou to nejkrásnější kotouče, co si můžete koupit.


Shrnutí:

Litinové kotouče mají prakticky nejlepší poměr cena/výkon, ale nejsou váhově přesné. Kalibrované kotouče jsou jedny z nejdražších na trhu, ale jsou na gram přesné.

Druhou variantou budou BUMPER kotouče, které jsem již zmiňoval na začátku.


Bumper kotouče jsou vyrobeny ze speciální gumy a budou tak vhodnější do prostředí, kde půjde o to, aby se tlumili nárazy. Takže pokud si děláte domácí fitko v desátém patře, tak to bude pro vás.


Zde si kotouče rozdělíme dle ceny.


Nejlevnější jsou klasické Bumper kotouče (EW MAT a podobné)


Kotouče, které budou vypadat jako tento na obrázku. Cenově jsou podobné jako litina.

Pro domácí prostředí dle mého názoru nejlepší výběr.

Nedělají hluk jsou levné a nedokážete naložit na osu tolik, jelikož jsou celkem široké. Poslední bod může být i negativem pro lidi, co zvedají větší váhy.






URETHAN


Tyhle kotouče už jsou o několik tříd lepší než klasické Bumpery. Urethan je speciální gumová směs, která je pevnější a mnohem lépe váhově vyváženější. Cenově se však pohybují už na vyšší hranici než kalibrované ocelové kotouče, proto už bych i jako majitel fitka hodně přemýšlel o nákupu těchto kotoučů. U těchto kotouče je cena poměr / výkon jedna z nejhorších.





ZÁVODNÍ BUMPER KOTOUČE


Kalibrované bumpery, nejlepší verze Bumper kotoučů, která však přesahuje i cenu ocelových kotoučů , a tak je pro domácí podmínky naprosto nevhodná. Tyto kotouče bych doporučil spíše pro majitele crossfit posiloven.

Dokonale vyvážené

Dopady tlumí méně proti klasickým Bumper kotoučům.







Shrnutí:

Pro domácí posilovnu volte mezi Litinové kotouče a Nejlevnější jsou klasické Bumper kotouče (EW MAT a podobné) dle toho jak moc potřebujete tišit dopady. Pokud však máte v plánu soutěžit a trochu více financí, tak doporučuji nakoupit. Ocelové (kalibrované) kotouče
24 zobrazení0 komentářů

Nejnovější příspěvky

Zobrazit vše
bottom of page