top of page
Obrázek autoraMatěj Hackl

Proč by i ženy měly cvičit těžce? Pár důvodů se najde...

Máme 21. století a stejně pořád kolují mýty, že zvedání těžkých vah je jen pro chlapy a že z žen to ty chlapy nakonec udělá . Ale to dávno není pravda a ženy by se měly přesunout z běhacích pásu k čince. Cvičení s činkami dodá ženám sebevědomí a jako bonus skvělou postavu a možnost jíst jako královna.


Nejdříve si definujeme co "těžce" znamená - pro každého to bude něco jiného a mění se to postupem času. Zde proč Barču bude "těžký" znamenat to, když zvedne maximálky na soutěži a pak pro slečnu co zrovna vstoupila do posilovny bude "težká" i vlastní váha nebo 1kg činka, ale to se časem mění, dle toho jak se mění cíle a jak člověk progresuje.


Proto je dobré hned od začátku najet na strukturovaný program např. zde a určit si tak hned jasné cíle. A znovu vás ujišťuji, že jako chlapy vypadat nebudete, není to skoro možné (bez podpůrných látek a i s nima je to pro ženu dosti obtížné a musí používat velké dávky).


A teď konečně teda ty důvody:

  1. Více svalů = více spálených kalorií - svaly jsou více metabolicky aktivní než-li tuk a čím více svalů, tím prakticky větší bazální metabolismus. Za další když máte více svalů tím jste "těžší" a zvýšíte si tím celkový kalorický výdej za den - ať už je to chození, cvičení nebo jen uklízení doma - tak díky svalům pálíte více kalorií celkem = můžete jíst více jídla než-li před tím. Jen tak pro zajímavost 1kg svalů spálí až 3x více než 1kg tuku.

  2. Změna tělesné kompozice - díky cvičení s těžkou váhou zlepšujete svojí postavu po estetické stránce - svaly, které jsou tvrdší než tuk, vám nadzvednou zadeček a celkově ho zpevní a zakulatí. Díky úbytku tuku se vám zúží pas a trochu zakulatí ramena, takže budete celkově atraktivnější. Když přidáte ještě trochu kardio aktivity, tak budete pálit tuk jako stroj.

  3. Zlepšení sebevědomí - když postupem času zvládnete zvednout váhu, se kterou se perou i chlapy, tak to určitě nejedné ženě nakopne sebevědomí. Navíc už jen to vědomí, že máte silné tělo schopné neuvěřitelných věcí, může taky pomoci s vašim sebevědomím.

  4. Budete stále mladé - zvedání vah (nebo celkově fyzická aktivita) brzdí procesy stránutí v našem těle, takže snad jeden z nejlepších důvodů pro každou ženu aby začala zvedat nějaké to železo.

  5. Zvedaní vah zvyšuje hustotu kostí - spousta studií potvrdila, že zvedaní velkých vah zlepšuje hustotu kostí a tak můžete předcházet některým problémům pozdějšího věku.





Takže si to shrneme - super zadek, silnější než chlapy, úzký pas a nezničitelné kosti = začni ještě dnes.




9 zobrazení0 komentářů

Nejnovější příspěvky

Zobrazit vše

댓글


bottom of page