top of page

ŽIVÁ VODA? To není pohádka, ale realita - strukturovaná voda a mineralizace.

V minulém článku jsme si přiblížili problematiku kohoutkové vody a důležitosti jejího filtrování. Jestli již patříte k těm, co si doma kohoutkovou vodu nějakým způsobem filtrují, je to skvělé. Co když vám ale řeknu, že i tuhle vodu můžete upravit ještě o něco lépe? Kromě toho, že pijete vodu čistou, zbavenou všech nečistot a chemikálií, můžete ji posunout ještě i o pár levelů výš. Jak?

1. LEVEL UP – MINERALIZACE

Minerály jsou nezbytné pro správné fungování těla a zdraví buněk. Regulují látkovou výměnu, mají úlohu pro metabolismus, obnovu buněk, růst tkání a podporují nervový systém. Naše tělo si minerální látky samo vyrobit neumí. Je tedy nutné mu je dodat v co nejkvalitnější formě.

Věděli jste, že pokud pijete vodu chudou na minerály a stopové prvky, tělo může zůstat dehydrované? Pokud minerály nezískáte jinou cestou ze stravy, můžete vypít klidně i 4 litry vody za den a stále mít dehydrovaný organismus.

Přes některé filtry minerály projdou a ve vodě zůstanou, některá filtrační zařízení ale vodu zcela demineralizují. Stává se tak především u filtrace založené na principu reverzní osmózy. To je vícestupňová filtrace, kdy je zachyceno 99,9% všech nečistot a chemikálií, voda je skutečně velmi čistá a svým způsobem podobná vodě destilované. Bohužel jsou v průběhu filtrace odstraněny také všechny minerály. Zpětná remineralizace je tedy důležitým krokem.

JAK VODU RE-MINERALIZOVAT?

Některé vodní filtry nabízí zpětnou mineralizaci jako součást filtrace a voda, která filtrem proteče je skrz speciální vložku nebo součást filtru zpětně obohacená o některé minerály, jako zejména hořčík či vápník. Pokud ale tuto funkci váš filtr nenabízí, nebo se vám zdá množství minerálů stále malé, existuje několik dalších možností, jak minerály do vody navrátit.

Kameny

Ne náhodou se kameny nazývají minerály. Když je ve vodě „koupete“ dostatečně dlouho, dokáží ji o část „sebe“ opět obohatit. Jedná se ale o zdlouhavé řešení a kameny je třeba pravidelně čistit a měnit. Tady by mohla věta „Ahoj, já jsem si sem přišel hrát s kamením“ nabýt trochu nový rozměr :D Minerální koncentráty

Patří sem sportovcům dobře známé iontové a hypotonické nápoje. Nemusí se ovšem jednat pouze o záležitost sportujících lidí. Například hypotonickými koncentráty ze solného jezera v Utahu můžete svoji vodu obohatit až o 70 různých minerálů a stopových prvků a zajistit si tak dostatečnou hydrataci a vyživení svých buněk.

Quintonova mořská plazma

Pod zajímavým názvem se skrývá minerální voda vytěžená z oceánských oblastí, která se svou strukturou velmi podobá krevní plazmě. Nejedná se ovšem o obyčejnou mořskou vodu, tato voda je totiž těžená v planktonových oblastech a právě plankton hraje důležitou roli v transformaci minerálů na jejich velmi snadno vstřebatelnou a využitelnou formu.

Plazma se prodává nejčastěji v ampulích, které obsahují všech 78 minerálů a stopových prvků, které tělo dokáže využít ve vysoce vstřebatelné formě.


KDY VODU MINERALIZOVAT?


Mohlo by se zdát, že se vám tu snažím tvrdit, že každá sklenice vody bez kapky minerálu je zbytečná, ale skutečně to tak není. Velmi záleží na tom, jaký způsob mineralizace vody zvolíte. Pokud ji máte jako součást vašeho filtračního zařízení, již se o to nemusíte více starat (snad až na pravidelnou výměnu vložky). Pokud však volíte koncentrát nebo mořskou plazmu, je třeba si přečíst pokyny od výrobce. Každý koncentrát je trochu jiný a mnohdy stačí opravdu pár kapek. Zásadní a hlavní čas, kdy doporučuji do vody přidat minerály, je první sklenice ihned po probuzení, kdy je hydratace pro tělo stěžejní.



2. THE ULTIMATE LEVEL UP – ŽIVÁ VODA

Živá voda… možná tenhle pojem znáte zatím jen z pohádek, jako vodu s nějakou nadpřirozenou schopností. Ve skutečnosti tato voda opravdu existuje a má uzdravující účinky na lidský organismus.


CO JE TO ŽIVÁ VODA?

Pojem živá voda je spíše obrazný a trošku nadnesený. Častěji se setkáte s pojmy EZ voda, H3O2, strukturovaná voda nebo také čtvrté skupenství. Všechny tyhle názvy se používají pro označení vody, která má jinou strukturu než voda „obyčejná“, chová se trochu jinak a má jiné fyzikální vlastnosti. Je součástí našich buněk a najdeme ji hojně i v přírodě.

Čtvrté skupenství?!

Vedle pevného, tekutého a plynného skupenství vody vědci odhalili ještě čtvrté skupenství, ve kterém struktury molekul tekuté vody nejsou chaotické, ale uspořádávají se do mřížek. Tato EZ voda (exclusion zone) vykazuje jiné vlastnosti a chová se odlišně, než by se dle výpočtů měla normální voda chovat. Liší se u ní například bod mrazu, bod varu, hustota nebo povrchové napětí.


Vědci zjistili, že tato voda se nezávisle tvoří poblíž hydrofilních povrchů, včetně našeho těla. Její vrstva je cca čtvrt milimetru silná. Můžete si to představit jako jakýsi škraloup na povrchu vody, který sice na první pohled vypadá stejně jako obyčejná H2O, ale ve skutečnosti má jinou strukturu, hustotu a vlastnosti. Má například výrazně negativní náboj, změněné pH a vyšší viskozitu.

JAKÝ JE ROZDÍL MEZI H2O A H3O2?

Molekuly H2O - čili vody, jak ji známe - jsou v prostoru uspořádány náhodně a jejich pohyb je chaotický, mohou se v prostoru pohybovat volně jakýmkoliv směrem a neutváří žádnou strukturu. Molekuly H3O2 jsou naopak harmonicky uspořádány do mřížek, na rozdíl od H2O má tato voda větší hustotu asi o 10%, vyšší viskozitu, je zásaditější, čímž přispívá k odkyselení organismu, a také má negativní náboj. Co se týče chuti, je EZ voda mnohem lahodnější a chutnější. Na obrázku můžete vidět rozdíl mezi strukturovanou H3O2 vodou a obyčejnou H2O


JAK SE EZ VODA TVOŘÍ?

Zajímavé je, že ve tvorbě této vody hraje největší roli světlo, tedy elektromagnetická energie. EZ voda může vznikat na jakémkoli hydrofilním povrchu, když je k dispozici UV, či infračervené světlo. Infračervené světlo ukládá jednu vrstvu EZ vody na druhou, a takto může poskládat miliony molekulárních vrstev. EZ voda je zároveň je jakousi vodou „přechodovou“ Tzn., že když se voda přeměňuje v led, vznikne nejprve EZ voda, poté led. Stejně tak, když led taje, nejprve taje v EZ vodu. Z tohoto důvodu je tolik lahodná ledovcová voda. EZ voda vzniká také vířivým pohybem, např. v přírodě se vyskytující vortexy.

PROČ JE TO TAKOVÝ ZÁZRAK?

Voda a její struktura má výrazný vliv na živé organismy, jelikož je jejich součástí v buňkách. Strukturovaná voda výrazně ovlivňuje správnou funkci buněk lidského organismu a jejich ochranu před toxiny a infekcemi. Asi již netřeba zmiňovat, že celé naše tělo je tvořeno vodou. Možná by se dokonce dalo říct, že jsme vodou, že žijeme ve vodě. Strukturovaná voda mnohem lépe proniká do buněk i mezibuněčného prostoru, kde lépe zajišťuje jejich výživu a mnohem lépe odplavuje škodliviny, což se projevuje na zvláčnění položky a pomalejším stárnutí.

Mimo buněčnou existenci má tato voda má také neuvěřitelnou vlastnost samočištění, zůstává tak tedy „čerstvá“ po dlouhou dobu a nekazí se. Pokud si například napustíte karafu obyčejné vody a EZ vody a necháte je obě měsíc stát na místě, kam dopadá přímé slunce, obyčejná voda se do pár dní zkazí a chuťově je nedobrá. EZ voda zůstane stále čistá, dobrá a naopak ze Slunce přijme další energii, která její strukturu udržuje.

Zajímavé, co? Už vám dává ten pojem „živá voda“ smysl?


JAK SI MŮŽEME DOPŘÁT EZ VODU I MY?


Velmi minimalistickou EZ vodu v rychlosti vyrobíme tím, že ji ve sklenici důkladně zamícháme. Do vody tak vložíme energii v podobě malého víru, který ji začne strukturovat. Nemá to sice tak velký efekt jako voda strukturovaná speciálním zařízením, ale i malé množství takové vody na nás bude mít pozitivní vliv.

Další možností, jak si dopřát EZ vodu je příroda… Studánky, vyvěrající podzemní vody nebo prameny jsou všechny přírodní strukturovanou vodou. Jejich chuť bývá lahodná, a kdo jednou okusí, už nechce jinak. Takový spring-hunting navíc můžete spojit s příjemnou procházkou a na zpáteční cestě, kdy si ponesete zásobu zázračné vody, i s lehkou posilovnou :)

V dnešní moderní době je již možné, aby EZ voda tekla rovnou z kohoutku. Na výrobu EZ vody v domácích podmínkách existuje již řada zařízení, která fungují na principu nanotechnologií, využívají UV a infrazáření a jiné postupy, při jejichž použití dochází k úpravě a uspořádání vnitřní struktury vody, vodě vrací síla a vitalita přírodních pramenů, kterou ztratila při průmyslovém zpracování v úpravnách vody. Tyto technologie vodě „vymažou z paměti“ všechny negativní „zážitky“ a voda opět začne plně přijímat energie ze Země a hvězd a opět se stane životodárnou tekutinou, jako by právě vytryskla z horského pramene, i když je napuštěna z městského vodovodu v paneláku.

Pořizovací cena takové jednotky je ovšem poměrně vysoká, a pokud zrovna nestavíte dům nebo neděláte rozsáhlou rekonstrukci, kde byste tuto jednotku mohli zařadit do rozpočtu, spíše se k jejímu pořízení jen tak neuchýlíte.


Zde na obrázku, který jsem si vypůjčila na webu www.newhumansolution.com, je vidět srovnání krystalů vody, přičemž první krystal z jednotky "Stabfor" představuje onu strukturovanou "živou" vodu. Sami si pak můžet všimnout i rozdílu mezi strukturovanou a pouze filtrovanou vodou.


Smyslem tohoto článku bylo si uvědomit, že čištěním či filtrací vody to celé jen začíná. Voda je skutečně fascinující a my máme možnost využít její obrovský potenciál ve svůj prospěch, tak s chutí do toho! :)


2 544 zobrazení0 komentářů

Nejnovější příspěvky

Zobrazit vše
bottom of page