top of page

10 příznaků nedostatku vitamínu D

Jelikož máme v České Republice právě zimní období, tudíž nám sluníčko nemůže dodávat dostatek vitamínu D (i když tato zima je poněkud ehm jak to říci divná), tak je možné, že ho máme nedostatek.

Nedostatek vitamínu D se může projevovat - vyčerpaností, bolestmi kloubů, slabšími kostmi nebo nárůstem tělesné hmotnosti.

Tyto a další signály vám mohou naznačit, že máte problémy s nedostatkem vitamínu D.


Zde je 10 signálů, že trpíte nedostatkem vitamínu D :

  1. Deprese nebo úzkosti

  2. Řídnutí kostí

  3. Vyčerpanost, celková únava

  4. Svalové křeče

  5. Bolesti kloubů ( hlavně v oblasti zad a kolen)

  6. Problémy s krevním cukrem

  7. Nízká imunita

  8. Nízký obsah vápníku v krvi

  9. Změny nálad

  10. Nárůst hmotnosti

Dalšími příznaky může být například - rychlá ztráta fyzické zdatnosti jelikož svalová vlákna se nedokáží dostatečně rychle obnovovat.



Jaká je ideální hodnota vitamínu D v krvi?

Ideální hodnotu mohou ovlivňovat aspekty jako vás věk, zdraví a životní styl, toto by s vámi měl projednat váš lékař.

Ale jako běžně akceptovatelný rozsah vitamínu D je 30 až 39 ng / ml. Kdežto ideální (optimální) rozsah je o 10 více tudíž 40 až 49 ng / ml.



Deprese, úzkost a symptomy nedostatku vitamínu D

Hlavním symptomem je deprese a ta je diagnostikována ve spojení s vitamínem D jak u dětí, tak u dospělých.

Vitamín D je dostupný ve dvou formách D3 a D2. Výzkumy ukazují, že spojitost s depresemi je v důsledku nedostatku D3 - forma vitamínu, kterou získáváme ze slunečního záření. Výzkumy zjistili, že lidé s nízkými hladinami vitamínu D jsou 11krát náchylnější k depresi než lidé s normálními hladinami.

Nedostatek vitaminu D je ve skutečnosti spíše normou než výjimkou a dříve se podílel na psychiatrických a neurologických poruchách. Proč? Existují receptory vitaminu D, které se nacházejí v mozku a vitamín může ovlivňovat bílkoviny v mozku, o nichž je známo, že hrají roli v náladě, učení a paměti, kontrole motororických schopností a možná dokonce mateřském a společenském chování.Existuje více příčin vaší deprese, než jen nedostatek vitamínu D. Jiné příčiny deprese mohou být např. slabá funkce nadledvin, neurotransmitterová nerovnováha (nepoměr serotoninu a dopaminu), nerovnováha pomhlavních hormonů (estrogen, testosteron), faktory prostředí a pak také nedostatek některých živin - např. hořčík a omega3.


Proč bych si měl dát pozor, když se u mě projeví příznaky nedostatku vitamínu D?

Vitamín D je prakticky superstar mezi vitamíny a bez něho prostě nechcete být. Pokud máte nedostatek může to vést k seriozním zdravotním problémům:

  1. Osteoporóza

  2. Měknutí kostí u dětí

  3. Oslabená imunita

  4. Astma

  5. Tuberkulóza

  6. Cukrovka

  7. Paradontální nemoci

  8. Kardiovaskulární problémy

  9. Deprese

  10. Roztroušená skleróza

  11. Rakovina


Co způsobuje nedostatek vitamínu D?

Nedostatek slunečního záření - Vitamín D je narozdíl do jiných vitamínů, protože je to pro-hormon, produkovaný kůží (která však musí být vystavena slunečnímu záření). Sluneční záření je hlavním zdrojem vitamínu D3 = což je vitamín, který je zodpovědný za dobrý pocit, jelikož zvyšuje chemikálie v mozku a to přímo dopamin a serotonin. Proto když je člověk v místě, kde je dlouhá zima nebo dlouho zavřený v interiéru, může dojít k nedostatku vitamínu D.

Máte nedostatek vitamínu D ve stravě - Ačkoliv hlavním zdrojem vitamínu D je sluneční záření, tak se tento vitamín nachází i v potravinách. Hlavními zdroji jsou ryby jako - losos, tuňák, makrela. Dále najdeme vitamín D v mořských plodech jako jsou krevety a ústřice a nakonec například hovězí játra a vaječný žloutek.

Věk - jak stárneme, tak naše ledviny nejsou tolik schopné přeměnit vitamín D na jeho aktivní formu a tudíž máme nedostatek.

Trávicí problémy - pokud máme problém s trávením, tak nejenže nedokážeme využít potravu co přijímáme, ale taky vitamíny se nedokáží správně vstřebat.

Obezita - Zde platí jednoduchá rovnice - čím více tuku v těle, tím měně vitamínu D se vstřebá do krevního oběhu a zůstane v tukových buňkách.

Onemocnění ledvin nebo jater - jak už bylo zmíněno u věku a ledvin, které nedokáží přeměnit vitamín D na jeho aktivní formu, tak pokud má člověk onemocnění ledvin nebo jater, tak dochází ke stejnému problému.


Jak zvrátit nedostatek vitamínu D?

Zlepšit hodnoty vitamínu D v krvi, lze pomocí levných přírodních doplňků.

Vyjděte na slunce - každý den se vystavte alespoň na 30 minut slunečnímu záření, to by mělo být dostatečné na udržení optimální hranice vitamínu D a navíc je to fakt lowcost

Pořiďte si doplňky stravy - prakticky nejlehčí způsob jak si udržet optimální hranici vitamínu D v krvi a to i v zimním období, kdy není až taková možnost se slunit venku na procházce. Dospělí by měli užívat denně 5000 IU vitamínu D3 - to jsou ve většině případů 2 tabletky, zde Vitamín D3 se jedná jen o jednu tabletku, takže balení vám vydrží na 180 dní. Děti by bez porady s lékařem neměli užívat suplementy.

Být pod UV zářivkou - zvláštní řešení, ale i takhle se dát získat nějaký ten vitamín D - například některá solaria fungují na principu doplnění vitamínu D, ale tam strávíte jen 10 minut, což není uplně ideální doba, ale pořád lepší než nic.

Vylepšit svůj jídelníček - pokud si nevíte rady, nechte si sestavit jídelníček od nutričního poradce nebo si můžete objednat rovnou u nás Služby. Ale jinak postačí když zařadíte do svého jídelníčku žampiony, ryby, celá vajíčka, tučnější maso a mořské plody.

116 zobrazení0 komentářů

Nejnovější příspěvky

Zobrazit vše
bottom of page