top of page

14 potravin pro zvýšení testosteronu (naturálně)

V tomto článku si ukážeme 14 potravin, které můžete přihodit k vašemu běžnému nákupu, které vám pomůžou přirozeně zlepšit nebo srovnat hladinu testosteronu.


Pozitiva vyššího testosteronu:



Lepší růst vousů

Sex drive neboli zvýšené libido

Rychlejší nabírání svalové hmoty a rychlejší regenerace = můžete trénovat tvrději a častěji

Seběvědomí


1. Brambory


Nejdostupnější potravina na našem seznamu, kterou zná snad každý a i pravidelně kupuje. Sacharidy mohou pomoci se zvýšením testosteronu, pokud víme, jaké vybrat. Oproti obilovinám brambory neobsahují lepek, který může zvyšovat množství prolaktinu ( hormon, který stimuluje růst mléčné žlázy ), což z brambor dělá skvělý zdroj sacharidů.


Pokud budeme jíst "junk" neboli donuty a podobné zdroje sacharidů, tak to bude mít opačný efekt pro testosteron. I proto jsou brambory prostě lepší.


Jen aby si to někdo hned nevzal špatně a hned vyřadil obiloviny tak lepek není instantně zlo jen píšu, že může zvyšovat tvorbu prolaktinu, ale nemusí. A bavíme se tu o ideálním stavu pro testosteron. To samé platí pro nějaký ten cheat. Jde tu čistě o jídla pro testosteron nikdo neříká, že si nemůžete dát i ostatní potraviny v rámci zdravé a vyrovnané diety.

Zpět tedy k bramborům - chcete lepší hormonální profil tak je prostě a jednoduše jezte! Je prakticky jedno, jaké brambory zvolíte, pokud preferujete sladké brambory, dejte si sladké je to přesně tak jednoduché. Úprava je také čistě na vás, i když některé formy jsou o něco lepší například vařené budou mít menší glykemický index, než -li pečené v troubě, ale ruku na srdce, kdo by si nedal radši domácí hranolky oproti vařeným bramborům.


2. Vejce


Vejce mají skvělý aminokyselinový profil a to z nich dělá skvělou potravinu pro tvorbu svalů (nebo udržení svalů, pokud jste v dietě)


Vejce jsou také vysoce výživná, obsahují téměř všechny známé vitamíny (s výjimkou vitamínu C).


Mají také dobrý poměr mastných kyselin pro produkci testosteronu. 38 % nasycených tuků, 44 % mononenasycených tuků a pouze 18 % polynenasycených tuků.


Nejdůležitějším faktorem, který dělá z vajec potravinu pro zvýšení testosteronu, je skutečnost, že žloutek obsahuje velké dávky cholesterolu, který je přímým prekurzorem testosteronu. A pokud nejste vegan tak určitě spousta z vás má už teď jako snídani vajíčka například se slaninou, pokud je tomu tak tak děláte pro svůj testosteron jednu z nejlepších snídaní.


Většina lidí se i v dnešní době bojí toho, že obsah cholesterolu ve vajíčkách je špatný a že to bude mít špatné dopady na zdraví vašeho srdce neboli kardiovaskulární zdraví. Ale pokud umíte alespoň trochu anglicky tak zde přikládám dvě studie jako názornou ukázku toho, že tomu, tak není - studie, studie. Pokud anglicky neumíte, tak nám napište do komentáře, že by vás rozbor vajíček více zajímal a my pro vás uděláme kompletní článek o vajíčkách i s přeložením studií.


3. Avokádo


Narozdíl od většiny ovoce, je avokádo plné zdravých tuků (77% kalorií je právě z tuků) a jak už i od vejce víme, tak tuky jsou pro testosteron dobrou volbou.


POZOR pokud jste v nízkokalorické dietě, tak avokádo obsahuje velké množství kalorií = nemusí vás moc zasytit. V jednoduchosti díky velkému množství kalorií si můžete dopřát jen malé množství této potraviny.


Ale vzhledem k výše uvedenému (obsah tuků) můžeme vidět, že avokádo je skvělé jídlo, které přirozeně zvyšuje testosteron.

Avokádo je také nabité vitamíny rozpustnými v tucích, z nichž mnohé jsou zásadní pro zdravou produkci testosteronu. Například vitamín D3 je v zimním období dobré i doplňovat navíc, jelikož se nám ho nedostává tolik jako v létě - D3 je jedním z vitamínů rozpustných v tucích a prospěšných pro testosteron.


Pokud vám avokádo nechutná, což většině lidí samotné avokádo nechutný, tak ho krásně můžete schovat do guacamole, které může nahradit většinu pomazánek.


4. Žampiony


Žampiony jako takové samy o sobě testosteron nezvyšují, ale dokážou blokovat aromatázu = převod testosteronu na estrogen.


Mají velmi nízké množství kalorií, takže se jedná i o potravinu vhodnu do diety prakticky jich můžete sníst, kolik chcete a nepřiberete. Doufám, že teď někdo nebude, zkoušel snít x tisíc kalorií v žampionech.


Skvělým benefitem žampionů je to, že dokáží absorbovat sluneční záření a převést ho na vitamín D 3 podobný proces jako probíhá v našem těle, takže když je necháte chvilku na slunci, tak máte prakticky žampiony na steroidech.


5. Hovězí maso


Tento seznam by se bez hovězího masa nemohl obejít. Omlouvám se všem veganům a vegetariánům, ale bohužel je to tak.


Hovězí maso je skvělý zdrojem zinku a vitamínu D3. Zinek i D 3 mají prokázané účinky na hladinu testosteronu.

Jediné, co se doporučuje u hovězího masa, je to nepřehánět to s jeho konzumací. Nemusí být tak každý den, ale párkrát do týdne neuškodí.



6. Mleté maso


Ať už se jedná o hovězí nebo směs hovězího a vepřového nebo dokonce jehněčího, získáte spoustu vysoce kvalitních tuků zvyšujících testosteron spolu s některými živočišnými bílkovinami. Pro testosteron naprostá bomba a trochu se tento bod pojí s tím předešlým.


Mleté maso je navíc většinou o něco málo levnější než-li hovězí steaky a jeho úprava je jednoduchá. Dá se použít ve více receptech.


Lepší volbou zde bude BIO maso, jelikož v tuku zvířat se dle jejich stavby stravy může hromadit estrogen. Naopak při dobrém chovu a kvalitní stravě můžeme najít v mleté mase vysoký podíl Omega 3.

7. Niva


Niva a podobné sýry s ušlechtilou plísní obsahují spoustu probiotik, podobně například jako jogurt.


Díky těmto probiotikům se nám zlepšuje střevní mikroflóra. Probiotika a zdravá střeva jsou ve studiích zmiňována spolu se zvýšeným testosteronem.

Kromě toho niva obsahuje velké množství nasycených tuků podporujících tvorbu testosteronu a určité vitamíny rozpustné v tucích, jako je například K2.


V kombinaci s mletým masem si můžete připravit chutný hamburger i v domácích podmínkách navíc s bonusem pro váš testosteron.


8. Borůvky


Borůvky jsou považovány za zdravou potravinu někde se o nich píše i jako o superpotravině.


Prakticky platí, že čím tmavší bobule, tím vyšší obsah antioxidantů a čím více antioxidantů konzumujete, tím méně zánětů ve vašem těle.


Díky tomu by mělo tělo produkovat více testosteronu.


Nejen antioxidanty, ale zároveň i nízké množství kalorií a velké množství vlákniny, dělají z borůvek super potravinu i do diety. Navíc chutnají dobře a skvěle se hodí například do různých bezlepkových kaší.


Obsahují také unikátní vlákninu zvanou Calcium-D-Glucarate, která může potenciálně pomoci vašemu tělu odstranit přebytečný estrogen = větší poměr testosteronu.


9. Kokosový olej


Pár let zpět zažil kokosový olej ohromný boom. Každý článek nebo post psal o jeho skvělých účincích a každý ho kupoval. Mluvilo se o superpotravině.


Dnes už se tedy najednou i dosti protichůdné názory a studie, ale tak to bývá prakticky se vším.


Bylo prokázáno, že zlepšuje kognitivní schopnosti, zvyšuje produkci testosteronu, zvyšuje rychlost metabolismu a tak dále.


Vzhledem k tomu, že jde převážně o nasycené tuky, je to skvělý zdroj pro zvýšení testosteronu.


Přestože má kokosový olej vysoký obsah nasycených tuků, nezpůsobuje žádné kardiovaskulární problémy, prakticky podobný případ jako s vajíčky.

10. Slanina


Bez slaniny by to nebyl správný seznam pro testosteron. Nejen že v kombinaci s vajíčka je to neodolatelné kombo, ale také nabízí slušný podíl bílkovin a nasycených tuků zvyšující testosteron.


Zase se zde bude jedna hlavně o cholesterol, který jak již víme z předešlých potravin, je přímým prekuzorem testosteronu.

Dokonce i Homer ví jak moc dobrá slanina je, buď jako Homer.


U slaniny je lepší si hlídat kvalitu a je lepší volit slaniny z prasata, která jsou z volného chovu a nejsou krmena upravenými potravinami


11. Jogurt


V několika studiích bylo dokázáno, že probiotika působí kladně na zvýšení testosteronu. Bohužel většina těchto studií byla na hlodavcích a není to tak 100 % průkazné.


Ale snad každý dneska ví, že jogurt je zdravý a že zdravá střeva mohou napomoci lepšímu hormonálnímu profilu.


Střevní mikroflóru zlepšíte nejen díky jogurtu, ale pokud přidáte do stravy ještě kysané výrobky a fermentované výrobky, tak to bude nejlepší možná kombinace.


12. Máslo


Máslo určitě do seznamu pro testosteron, a kdo by se nedal rád ráno na chleba máslo a sůl, že?


Obsahuje vitamíny A, E, K2 a D , které jsou rozpustné v tucích a všechny jsou spojeny se zvýšenou produkcí testosteronu.


Rozhodně dávejte ale přednost máslu před margarínem, jelikož ten naopak testosteron bude s velkou pravděpodobností snižovat.


Dříve jsem máslo s kokosovým olejem dával do kafe, což je vlastně tak zvané bulletproof coffee. Pokud nemáte rádi klasické kafe tak rozhodně stojí za vyzkoušení jen pozor zvýšíte hodně kalorickou hodnotu kafe, ale pro váš testosteron uděláte super věc.


13. Káva


Kdo by nemiloval šálek – nebo deset - kávy?


Káva je skvělá. Dodává vám kofein, který stimuluje nervový systém a rozhýbá vás, a zároveň zvyšuje hladinu cAMP, což vede ke zvýšené produkci testosteronu.


Káva samozřejmě může také zvýšit hladiny kortizolu (což je stresový hormon známý pro snižování testosteronu), ale je důležité pochopit, že zvýšení kortizolu z kofeinu trvá velmi krátce, ne jako dlouhodobé potlačení T (obvykle související se stresem).


A káva je také nabitá antioxidanty. Opět tedy není třeba se kávě vyhýbat, jen ji nepijte jako blázen každou hodinu dne. Všeho s mírou, jelikož nadměrné množství kávy může mít naopak docela dost negativních dopadů.

Například hrozí vám dehydratace, kolaps (to už by člověk tedy musel vypít fakt velké množství kávy), zvýšený kortizol...


Za takové normální množství bych bral (doporučoval) 2 - 4 šálky denně, pro využití maximálních benefitů. Zároveň bych se snažil nepít kávu v odpoledních hodinách, kvůli tomu aby netrpěl váš spánek, který je pro testosteron taky velmi důležitý.


V dnešní době je populární i dávat tzv. kořenové detoxy = prakticky na nějakou dobu úplně vysadíte kofeinové potraviny. Tím si můžete zlepšit citlivost na kofein a vyčistit nonadrenalinové receptory.


14. Kakao


Zklamu asi lidi co si teď mysleli, že si dají granko a to jim vystřelí testosteron do oblak.

Bohužel jde raw kakao nebo hořké čokoládové produkty a zrovna tyto jsou nutričně bohaté superpotraviny zvyšující testosteron.


Proč jsou ale raw čokoláda a kakaové produkty úžasným jídlem, které zvyšuje produkci testosteronu?


Za prvé, jsou nabité antioxidanty a nabité minerály, jako je hořčík, zinek, mangan, železo a měď…


…a nejen to, raw kakaové produkty mají také téměř dokonalé poměry tuků pro produkci testosteronu. Například z tuku v surové čokoládě ~ 61 % tvoří nasycené tuky, ~ 37 % jsou mononenasycené tuky a pouze ~ 2 % jsou polynenasycené (v závislosti na výrobci).


Takže přeplněné antioxidanty, živými bakteriemi a enzymy, plné minerálů podporujících testosteron a má také dokonalý poměr tuků, díky čemuž je kakao vážně superpotravina pro testosteron



Závěr

Než si koupíte různé testo boostery, které v 99% nefungují, tak zkuste zařadit alespoň pár potravin z toho seznamu a uděláte mnohem lépe.
340 zobrazení0 komentářů

Nejnovější příspěvky

Zobrazit vše
bottom of page