top of page

BIOHACKING - lidské tělo jako dokonalý program aneb hackni sám sebe

Dnes vám přináším článek na téma, které začíná být ve společnosti stále více populární. Poskytnu vám můj osobní pohled a pokusím se vám toto téma trochu více přiblížit.

CO JE TO BIOHACKING?

Osobně za biohacking považuji vědomou snahu stát se lepší verzí sama sebe skrze využívání darů přírody a moderních technologií. Jedná se o životní cestu, která má posunout náš lidský potenciál na vyšší úroveň a kterou se můžeme vydat, abychom zlepšili svoji výkonnost, naše fyzické či duševní zdraví, naši bytost.
Biohacking je souborem postupů, principů a pomůcek, díky kterým vědomě měníme svoji biologii. A jelikož je lidská biologie skutečně komplexní a složitá, můžeme pod slovo biohacking schovat opravdu hodně.
Otužování, meditace, saunování, dechová cvičení, grounding, stravování podle své individuality, půsty, bylinky, adaptogeny, nootropika, atd.

Může se zdát, že jsou to věci, které spousta lidí bere automaticky jako součást zdravého životního stylu a nemá potřebu je schovávat za škatulku biohackingu jenom proto, že je to zrovna in. Kde je tedy ta hranice, kdy se z obyčejné součásti zdravého lifestylu stane biohacking?

Měření, sledování a vyhodnocování.

Běžný člověk výše zmíněné věci praktikuje třeba jen proto, že je tak zvyklý, že mu záleží na vlastním zdraví, nebo proto, že to dělá někdo jiný a je to aktuálně atraktivní. Na rozdíl od toho biohacker využívá těchto postupů, aby se o sobě dozvěděl více, aby pronikl do hloubi vlastní individuality a zjistil, co a jak ho ovlivňuje, co ho v jeho životě posune dál a udělá jej kvalitnějším.
Podrobně zkoumá účinky aplikovaných látek, postupů nebo technologií na svoji fyzickou či duševní stránku. Sleduje své reakce, změny nálady, zkoumá svůj mikrobiom, spánek, mysl i vědomí. Pokročilý biohacker si pomocí technologií měří různé tělesné funkce a hodnoty jako například tlak, HRV, hormony, nebo hladinu cukru v krvi. V podstatě je sám sobě pokusným králíkem a podle svých výsledků se rozhoduje, jaké postupy bude ve svém životě používat, aby se cítil co nejlépe.

JAKÉ ASPEKTY ŽIVOTA MŮŽEME BIOHACKINGEM ZLEPŠIT?

Hlavním pilířem, který biohackeři sledují a snaží se ovlivnit a vylepšit nejvíce, je spánek. Dobře si totiž uvědomují, že to je naprostý základ, bez kterého by nemohli dál stavět. Hned po spánku rádi vylepšují svoji výkonnost, ať už fyzickou ve sportu nebo třeba i mentální, pokud pracují hlavou a potřebují mít mozek a kognitivní funkce na vysoké úrovni. V návaznosti na to zvyšují svoji schopnost regenerace. Postupně se prokousávají do hloubi své biologie a pomocí technologií dokážou ovlivnit svoji buněčnou aktivitu, čímž můžou například i zmírnit nebo úplně odvrátit různá onemocnění, která se často berou jako dědičná a nevyhnutelná. To už zní docela zajímavě, co?

BIOHACKY, KTERÉ MŮŽEŠ DĚLAT I TY

Zprvu se může zdát, že biohacking je něco, co si nemůže dovolit úplně každý. Někomu se nechce investovat do přístrojů a někdo nad tím nechce plýtvat svým časem. Existují ovšem hacky, které jsou zcela zadarmo a dostupné všem, případně je investice zcela zanedbatelná ve srovnání s pozitivy, které z nich můžeme čerpat.
Otužování Jedním hackem, za který nemusíte utratit ani korunu je otužování. Když pomineme studené sprchy (protože voda z řádu není úplně zadarmo), jednoduše stačí se sebrat, vyjít ven z baráku a najít si vhodné místo ke koupání, kde se můžete vesele oddávat chladu. O tom, jak otužování působí na naši biologii, jsem se rozepsala v článku „Otužování vol. 2“, ale ve zkratce zmíním to nejdůležitější. Vystavení chladnému prostředí dokáže zvednout hladiny dopaminu, noradrenalinu, endorfinů, pomůže nám posílit imunitní systém, zrychlit metabolismus, můžeme díky němu měnit podíl hnědé tukové tkáně a pomáhá s regenerací a tvorbou nových mitochondrií.
Vystavení se Slunci Další věc, která je pro všechny zcela zdarma, je Slunce. Vlastně se docela divím, že se ho lidstvo ještě nějak nepokusilo zpeněžit, protože jeho účinky jsou skutečně rozsáhlé a blahodárné. Chcete-li hacknout vyplavování hormonů jako je serotonin, dopamin a melatonin a zajistit si tak nejen lepší náladu, vyšší motivaci, ale i mnohem kvalitnější spánek, vystavujte se Slunci! Jako bonus budete mít koňskou dávku vitamínu D3, zdravé oči a pokožku. Více o Slunci, světle a jeho působení se můžete dočíst v článku o světelné výživě. Grounding neboli uzemňování Spousta z vás může grounding vnímat jako příliš „ezo“, ale opak je pravdou, kontakt se Zemí opravdu léčí a dokazují to už i vědecké studie. Planeta je totiž opředená elektromagnetickým polem, které nese mírně negativní náboj, a my lidé jsme jeden velký vodič, protože lidské tělo je z větší části tvořeno tekutinou a náš nervový systém generuje elektrické impulsy. Jelikož jsme v dnešní době ve velké míře obklopeni elektronikou, v našem těle se hromadí pozitivní ionty ve formě volných radikálů, které dokáží způsobit chronické záněty, předčasné stárnutí nebo různá civilizační onemocnění.
Chozením bosky, hrabáním se v půdě při zahradničení, plaváním venku, jednoduše přímým kontaktem s negativním polem Země můžeme naše pozitivně nabité tělo opět vrátit do neutrálního stavu. Studiemi bylo doloženo, že grounding zmírňuje tělesné záněty, snižuje bolest svalů a podporuje zdraví srdce. Často ho ale vyhledáváme hlavně proto, že je nám to příjemné a cítíme se přitom dobře a uvolněně.
Meditace Co se týče financí, za meditaci neutratíme vůbec nic. Nedá se však říct, že je zcela zadarmo, protože nás často stojí mnoho vnitřního úsilí a práce na sobě, a co si budeme povídat, to někdy bolí víc. Přesto je to jedna z věcí, kterou lze zařadit do biohackingu, protože při dlouhodobém a cíleném praktikování dokáže mít velký vliv na naši psychiku a duševní zdraví, což se později odrazí i na tom fyzickém.
Dechová cvičení O tom, že dech dokáže ovlivnit naši biologii, není vůbec pochyb, protože je doslova základem pro naše přežití. Vědomým dýcháním v podobě různých dechových technik ale dokážeme ovlivnit svoji autonomní nervovou soustavu a dostat tak své tělo do parasympatického stavu. Můžeme si cíleně snížit stresovou nálož a pomocí dechu se uvolnit a uklidnit.
Saunování
Tahle služba už není úplně zadarmo a ne všichni máme možnost saunu využívat. Ve větších městech je ale poměrně dostupná a finančně nenáročná. Nejenže je to velký pomocník v detoxikaci organismu, ale společně s otužováním patří mezi hacky, které dokážou nejvíce ovlivnit regeneraci nebo například schopnost udržet si vysoký podíl svalové hmoty, i když zrovna nemůžete dlouhodobě cvičit.

BIOHACKY VE STRAVĚ

Strava je dalším z aspektů, na kterém závisí naše přežití. Co a jak konzumujeme, tedy ve velké míře ovlivňuje naši biologii. Například pomocí následujících úkonů.
Správné načasování jídel Načasováním můžeme ovlivnit například náš cirkadiánní rytmus a s tím související kvalitu spánku. Dostatečné rozestupy mezi jednotlivými jídly také pomohou zvýšit trávicí kapacitu a ovlivní například i krevní cukr a citlivost na inzulin.
Eliminace určitých potravin a jejich znovuzařazení Abychom si byli dostatečně vědomi, jak na nás která potravina působí, musíme znát, jak se cítíme, když ji dlouhodobě nekonzumujeme a poté když ji opět zařadíme. Může se jednat skutečně o cokoliv, alergeny, jednoduché cukry, průmyslově zpracované potraviny, ale třeba i fermentované potraviny nebo jídla bohaté na určité nutrienty. Jedině tak můžeme zjistit, co nám individuálně sedí. Úprava vody Lidské tělo je tvořeno hlavně tekutinou, proto asi není překvapením, že je možné mnohé ovlivnit tím, jakou vodu pijeme. Velký rozdíl tedy udělá, zda pijeme vodu nefiltrovanou, filtrovanou, obohacenou solí nebo minerály, vodu studánkovou nebo třeba minerální z pramene. Suplementy a ostatní látky
Vitamíny, minerály, stopové prvky a také různé stimulanty, bylinky, adaptogeny či nootropika, to jsou všechno látky, které nás mohou různými způsoby ovlivnit. Od lepší imunity a trávení, přes zlepšení paměti a kognitivních funkcí až po zvýšení odolnosti na stres.

Důležité je všechny tyto věci dělat vědomě, znát jejich účinky, sledovat se a uvědomovat si, které potraviny či látky nám subjektivně dělají dobře či naopak.

BIOHACKY PRO POKROČILÉ

Do této kategorie patří věci, které nejsou dostupné úplně pro všechny, ale jsou v rámci biohackingu nejčastěji zmiňované. Většina lidí totiž miluje technologie, gadgety, různé vychytávky a hlavně často i data, která z nich můžou vyčíst.
Chytré hodinky, náramky Mezi skvělé pomůcky, které umí měřit spoustu tělesných funkcí a ještě jsou v rámci společnosti poměrně běžné, patří chytré hodinky či náramky. Dokáží nám měřit například tep, tlak, EKG, hladinu kyslíku v krvi, monitorují nám pohyb a spánek. Nutno říct, že data z nich nejsou úplně přesná, jako orientační nástroj ale slouží perfektně.
Oura Ring
Jedná se o prsten, který křičí „Ahoj, já jsem biohacker!“ na míle daleko. Je to nenápadný doplněk, který nepřetržitě měří tělesnou teplotu, tep, a okysličení krve a v noci celkem přesně sleduje spánkové cykly, HRV a spoustu dalších hodnot. Svými funkcemi se velmi podobá chytrým hodinkám, na rozdíl od nich jsou naměřené hodnoty o něco přesnější. Infrapanely Jak jsem již psala v článku o světelné výživě, tyto přístroje vyzařující červené a blízké infračervené světlo dokážou urychlit regeneraci, zvýšit buněčnou aktivitu, tvorbu nových mitochondrií, pomáhají při rekonvalescenci po zranění a snížit zánětlivost. Jedná se už nicméně o finančně náročnější pomůcku. Existuje ještě mnoho a mnoho dalších věcí, které jsem v tomto článku nezmínila a které bychom mezi biohacky mohli zařadit, ale o tom třeba zase příště. Troufnu si říct, že tento rychle se rozvíjející směr, v budoucnu může doplnit či částečně nahradit tradiční medicínu, protože se lidé začínají sami o sebe více zajímat a často jim tento přístup nabídne jiná a efektivnější řešení než návštěvy u lékaře. A co ty, bude z tebe taky biohacker?
75 zobrazení0 komentářů

Nejnovější příspěvky

Zobrazit vše
bottom of page