top of page

Deload aneb nutné zlo

Deload je prakticky taktické zhoršení, pro obnovu CNS a regeneraci šlach a úponů.⁣

Trénink zaměřený na obnovu fyzických a psychických sil po nějakém náročnějším tréninkovém období.⁣ Nebo také v období po dlouhém necvičení. Zde to je spíše "lehký" trénink, ale může mít prakticky podobné složení nebo strukturu jako deload.

Pro trénink na deload období můžete využít více variant a každému bude vyhovovat něco jiného.⁣

𝐃𝐞𝐥𝐨𝐚𝐝 𝐯𝐚𝐫𝐢𝐧𝐭𝐲⁣

1️⃣ Snížení tréninkové intenzity = jde většinou o druh deloadu, kdy se sníží váhy klidně až na 50% původních tréninkových vah, ale vše ostatní se cvičí stejně nebo se může i ubrat počet tréninků za týden – toto nemusí vyhovovat lidem, kteří jsou zvyklí na vyšší objem práce a i vyšší intenzitu, která jim naopak vyhovuje. Dostávají se pak špatně zpátky do tréninku a týden nebo dva stojí za prd.⁣ Prakticky jsou pak na tomto stylu tréninku podtrénovaní což taky není dobře. Podtrénování a přetrénování jsou dvě varianty, kterým bychom se měli ve svých tréninkových plánech vyhnout.

2️⃣ Snížení objemu práce = intenzitu tréninku zde skoro zanecháme stejnou jako v tréninku, ale jen snížíme objem práce ( počet serií na polovinu). Takže pokud máme trénink např o 30 seriích, tak jich uděláme jen 15 = odpočneme si, ale nebude to jako na dovolené jako v předešlé variantě. ⁣

Rozhodně by se vám nemělo stát, že v deloadu něco nezvednete nebo, že z tréninků budete ještě více zničení než normálně. Můžete si ale v tomto týdnu zkusit i jiné věci co běžně neděláte – např. Nějaké druhy kardia, atletické tréninky, doplňky dát více kulturisticky...⁣

Určitě občas toto taktické zhoršení zařaďte do svého tréninku, jelikož progress není nikdy lineární a nejde pořád jen přidávat, proto po deloadu začnete vždy s nižsí intenzitou než v posledním tréninku starého plánu, ale s vyšší než jste ten plán začínali :)⁣ Silový progress je totiž spíše taková křivka nahoru a dolů, jelikož je to ovlivněné mnoho faktory - práce, stres, spánek, příjem jídla... Proto by měl mít i trénink nějaký řád a plánované "odpočinky".




61 zobrazení0 komentářů

Nejnovější příspěvky

Zobrazit vše
bottom of page