top of page

Energy drinky - výhody a nevýhody

Jelikož jsme stále v "karanténě", tak se z nás stali energy junkie. V normální životě jsme si dali většinou jeden monster za den, ale co sedíme více doma, tak si dopřejeme dva každý den. A tak jsem si řekl, že bychom zde mohli probrat nějaké ty výhody a nevýhody energy drinků.





Výhody

  1. Zvýšení energie - už podle názvu se od energy drinků dá očekávat tento bonus. Ale proč tomu tak je? Většina energy drinků obsahuje 100 - 200mg kofeinu na 500ml. Pokud si koupíme i klasické energy drinky, tak jsou navíc plné cukru = energie. Ale pozor s cukrem přichází i kalorie a pokud nemáte nějaký výdej nebo spočítané kalorie za den, tak to určitě nebude nejlepší volba a radši bych volil drinky bez cukru, kterých je dneska na trhu hodně.

  2. Zlepšení nálady - Vyšší energie = lepší nálada. Navíc v těchto nápojích jsou i další látky jako vitamíny skupiny B, taurin a nebo i ženšen - což jsou další stimulanty nebo látky, které působí na nervovou soustavu.

  3. Dostupnost - Dnes energy drinky koupíte snad na každém rohu ať je to velký supermarket, vietnamec nebo benzínka. Cenově vás vyjde levněji než kafe v kavárně a navíc má většinou i více kofeinu = win.

  4. Zlepšení výkonu při tréninku - Kofein, taurin a vitamín B zvyšují odolnost vůči tréninkové zátěži a oddalují únavu.


Nevýhody

  1. Srdeční potíže - Lidé, kteří trpí vyšším tlakem mohou mít při konzumaci energy drinků problémy se srdcem - celkově se při vyšším tlaku se doporučuje snížit příjem kofeinu.

  2. Vysoký obsah cukru - Původní energy drinky obsahují 11g cukru na 100ml a většina je 500ml což = 55g cukrů - jelikož jde o jednoduché cukry, tak můžete mít problémy s motáním hlavy a rychlou ztrátou energie

  3. Nárůst hmotnosti - Toto se pojí s obsahem cukru = častá konzumace těchto nápojů může vést k nárůstu hmotnosti a také k problémům jako je obezita a diabetes. Proto je vždy lepší volbou energy drink bez cukru.

  4. Návykovost - k tomuto bodu asi ani nic extra psát nemusím, kdo jednou zkusil a zachutnal mu energy drink, tak ví jak těžké je přestat pít tyto nápoje.



60 zobrazení0 komentářů

Nejnovější příspěvky

Zobrazit vše
bottom of page