top of page

Jak na perfektní sumo mrtvý tah? Po přečtení tohoto článku už budete vědět

Dneska si probereme techniku mrtvé tahu, ale varianty sumo. Jelikož my dva s Barčou tuto variantu preferujeme a větší část našich atletů taky, tak si dovolíme říct pár slov o tomto cviku, jelikož snad i něco málo víme.


Prvním bodem co si probereme bude postoj a jak si ho určit.


POSTOJ

Postoj bude prakticky variabilní člověk od člověka (narozdíl od klasiky, která má o něco stabilnější postoj), díky mobilitě kyčlí a adduktorů.

Obecně je pravidlem, že ženy mají širší postoje díky lepší mobilitě v této oblasti a i ve větším procentu používají právě sumo mrtvý tah.

Postoj musí být hlavně příjemný a musíte se v něm cítit silní. Rozhodně bych se nepouštěl do suma, pokud bych měl pocit, že mi vyskočí kyčle nebo kdybych se musel nějak divně lámat k ose.

Ale máme tu pár základních pravidel, které můžete aplikovat, když vážně netušíte kde začít.

Jako první pokus šířky postoje bych zkusil první dát na první výřez na ose/čince, aby nebyl příliš úzký nebo naopak široký. Jelikož příliš úzký (semi - sumo) pak více využívá klasického postoje než-li suma. Široký postoj zase naopak bude těžké odlepit od země, protože je zde těžší aktivovat potřebné svaly k provedení cviku a navíc bude vysoce náročný na mobilitu kyčlí. Navíc pokud pokaždé použijete tento bod na ose, tak budete mít pokaždé stejný postoj a nic vás tak nerozhodí, prostě se řídíte výřezem na ose a hotovo ( jen pozor na výběr osy v jiných fitkách, může mít jiné označení).

Dalším bodem u postoje je vytočení špiček a to by mělo být pod úhlem 45° nebo pro zjednodušení špičky by měli směřovat na konec kotoučů (před osou). Díky tomuto postavení/postoji byste měli být schopní udržet vaše holeně co nejvíce kolmo k zemi, jakýkoliv pohyb holeně směrem k ose je nežádoucí, jelikož pak cestuje osa před vámi, prakticky tak děláte oblouček kolem vašich kolen a váha osy se tak přenáší na vaše záda a vy je tak přetěžujete, což je u suma nežádoucí. V praxi si prakticky musíte lechtat chloupky na holeních a stehnech naloženou osou.



HRUDNÍK

Hodně lidí začíná sumo mrtvý tah s hrudníkem nad osou, ale to je špatně, jelikož zde zase pak využijete více zad než-li stehen. V ideální případě je hrudní za osou a vy jste tak vertikálně rovní a jediné co už uděláte je, že zatlačíte do podlahy a zvednete činku rovně nahoru. Posazení lopatek je také zde důležité a ty se ve startovní pozici nachází za osou nebo nad osou, ale nikdy před osou. Prakticky ze sebe uděláte takový mechanický rameno, ramena s hrudníkem jdou dozadu a kyčle se otvírají co nejvíce to jde, zadek tlačíte prakticky proti čince.



IDEÁLNÍ STARTOVNÍ POZICE

I když budete mít předchozí body splněné a bude to vypadat, jakože víte co děláte, tak je velmi pravděpodobné, že vás ihned start mrtvého tahu hodí do úplně jiné pozice. Ale startovní pozici zrovna pro vaše tělo můžete naštěstí zjistit snadno. Naložte si jen 50 - 60% vaší maximálky, zvedněte mrtvý tah a pomalu pouštějte do startovní pozice, tam kde skončíte bude pro vás ideální startovní pozice. Pokud trénujete mrtvý tah vícekrát v týdnu, tak bych určitě jeden den nechal právě na zkoušení této techniky a driloval to pořád dokola, dokud to nebude perfektní. I když hodně trenérů bude klidně podporovat flexi v páteři a podobné nedostatky, dle mého názoru to moc dobře není a rozhodně to nevypadá zdravě ani dobře. Takže u nás nebo alespoň pode mnou a Barčou se snažíme o zachování co nejlepší techniky a to i u maximálních vah, kde samozřejmě je to nejtěžší.


TĚLESNÉ PROPORCE

I na tento fakt musíme dávat pozor. Jelikož né každý má stavbu těla na sumo mrtvý tah. A cpát se do pohybu, pro který není tělo stavěno je blbost. Můžete si klidně doma změřit délku vašich paží ve trupu, ale úplně exaktní to asi nebude. Nejlepší způsob bude zase párkrát si pohyb vyzkoušet a zjistit jak se v něm cítíte. Z osobních zkušeností je to zde taky dosti variabilní, někdo to po první zkoušce vzdá a řekne, že je to strašně divný pohyb a někdo se třeba i na poprvé zraní a nakonec je z něho sumař (někdo kdo tahá sumo).


SUMO NENÍ CHEATING

Jen aby neproběhla klasická internetová konverzace, jak je sumo mrtvý tah lehčí než klasický a takové ty další kraviny. Pokud budu mít v místnosti 100 jasných lidí na klasický mrtvý tah a dám jim za úkol zvedat sumo, tak ani jeden z nich se v tom pohybu nebude cítit dobře a ani jeden neodlepí těžkou činku od země. Protože sumo je daleko těžší od země než-li klasika a s tím jen tak nikdo nepočítá.

Navíc je to oficiálně uznaná technika v profesionálních závodech v silovém trojboji, takže asi nakonec není o čem diskutovat, jelikož to má nejspíše nějaký důvod proč tomu tak je. Prostě a jednoduše se zde využívá trochu jiných svalů než-li u klasiky, ale pořád je to mrtvý tah = zvedáte váhu z mrtvého bodu. To, že je o něco kratší nehraje žádnou roli i když se to tak může na první pohled zdát.


Tento článek by mohl tedy sloužit jako taková průprava na váš první mrtvý tah, ale pokud si nejste i tak jistí, tak můžete zavítat k nám do soukromého fitness, kde můžete být na lekci sami jen s trenérem a načerpat tak v klidu veškeré informace. Více o našich službách zde

104 zobrazení0 komentářů

Nejnovější příspěvky

Zobrazit vše
bottom of page