top of page

Squat Everyday - dřep každý den

Proč dřepovat každý den?

                  Protože opakování dělá mistra.


Uvedeme si to na příkladu běžného tréninkového plánu:

  • Cvičenec trénuje dřepy jednou až dvakrát týdně z toho 4. série po 10 a po 5 opakování. Takže když si vezmeme v potaz maximální objem práce,  máme dvě tréninkové jednotky dřepu v týdnu  8. sérií první čtyři série po 10 opakování což je dohromady 40 opakování a druhý trénink 4. série po 5 opakování což máme 20 opakování. Tudíž za celý týden máme 8. sérií a 60 opakování .

 Tak a teď si uvedeme příklad tréninkového plánu dřep každý den:

  1. Pondělí - 5 x 5 = 25 opakování

  2. Úterý - 10 x 10 = 100 opakování

  3. Středa - 4 x 1 = 4 opakování

  4. Čtvrtek - 8 x 8 = 64 opakování

  5. Pátek - 4 x 3 = 12 opakování

  6. Sobota - 5 x 1 = 5 opakování

  7. Neděle - 3 x 3= 9 opakování

  • Výsledek? Dřep každý den vs běžný tréninkový plán = 39. pracovních serií a 219 opakování vs 8. pracovních serií a 60 opakování. Dřep každý den vede jak v objemu práce, tak v intezitě až 5x větší množství serií a skoro 4x větší množství opakování. Jelikož za týden odřepujeme různé počty serií a opakování, tak pokryjeme jak růst síly, tak objemu spodní části těla. Pro začátek bych rozhodně ale volil jednodušší schéma a s menším objemem práce, postupně pak progresem dostal na podobné schéma jako jsem napsal výše. Osobně já radši menší počty opakování a taky jsem na tom více progresoval, ale v širším měřítku bude lidem vyhovovat kombinace těžké váhy a lehké váhy a pumpičkování.


  • A co přetrénování?  Určitě každého napadne, že to není možné zregenerovat, a že by sval měl odpočívat minimálně 48 hodin, takže je tento plán maximálně tak pro lidi co jsou na steroidech. Ale tak to právě není, tréninkový plán zvládne naturální cvičenec ( pokročilý ) a podle osobních zkušeností jsem se na tomto plánu vždy cítil líp než na tréninku dřepů 1-3x za týden. Takže přetrénování zde vážně nehrozí! Jen je zde rozhodně lepší mít stálý režim a hodně jíst a spát, jelikož tento plán po vás bude obojí prakticky vyžadovat sám.


  • Takže pokud vás nebaví normální tréninkové plány a chcete posunout svůj rozvoj nohou na nový level, je dřepování každý den pro vás. Trénink takový stylem je novým impulzem a může sloužit i jako nová motivace.


  • + Bonus č. 1 díky neustálému opakování je křivka učení rapidně rychlejší a tudíž během poměrně krátkého časového období se z člověka stane odborník na dřep. 

  • + Bonus č. 2 jelikož dřep patří mezi cviky, které zapojují nejvíce svalů na těle, tak díky cvičení dřepu se i vyplavuje do těla nejvíce růstového hormonu a testosteronu. Je možné, že nakonec k squat gains přibudou i libido gains.

Ps: Budete nejvíc cool osoba ve vašem fitku, jelikož když se vás budou ptát na klasickou otázku - " Co dnes cvičíš? " Tak vy řeknete - " Dřepy. " A druhý den když se vás zeptají znova tak řeknete - " Dřepy, protože já dřepuju každý den. "  Cool ne?


Pokud by o tento tréninkový styl byl velký zájem a našlo by se dostatek bláznů, tak dáme do světa ebook, ve kterém si nastavíte plán podle sebe.

63 zobrazení0 komentářů

Nejnovější příspěvky

Zobrazit vše
bottom of page