top of page

Umělá sladila, škodí zdraví?



Na našem instagramu jsme měli post o umělých sladidlách, ale jelikož zde na blogu se můžeme více rozepsat tak si pod původní příspěvek přidáme pár dalších informací.

⁣Umělá sladidla všude kam se podíváš!⁣ Pod umělými sladidly si hned každý vybaví energy drinky, colu zero a podobé bezkalorické nápoje. To, že jsou obsažena i v proteinech, nakopávačích, zero sirupech, už dál moc lidí neřeší a ani nepočítají s tím, že jsou obsažena i v těchto produktech.⁣ Dokonce i lubrikační gel je obsahuje! Takže odpůrci sladidlel pozor, moc to nepřehánějte s lízaním 😋.⁣ Když budeme brát v potaz studie, setkáme se s informacemi, že umělá sladila v mozku spouští stejnou reakci jako cukr, a tím pádem vyplavují inzulín. Ale jak je zvykem u studií, na každou máme další studie, které ji vyvrací. 🤷‍♂️🤷‍♀️⁣ A jak je to teda v reálném životě, můžete si tu colču dát? Jasný! Sladidla vás rozhodně nezabijou, ale je třeba dbát na to, že všeho s mírou! Ta se může lišit člověk od člověka - někdo si může dát jeden energy drink a může mít např. bolesti hlavy, naopak někdo může zvládnout několik a bude v pohodě. Pokud je tedy využíváte např. ne jako primární zdroj tekutin ve vašem pitném režimu, ale jen jako občasné zpestření, není se čeho obávat.⁣


gif

Umělá sladidla jsou v podstatě všude kolem nás, a pokud jste zastánci nějakého “zdravějšího” lifestylu a omezujete cukr, stejně se jim teoreticky nevyhnete.⁣ To by bylo z instagramového postu a teď si rozebereme podrobněji co jsou sladidla, jaké druhy máme a potencionální vedlejší účinky.



gif

Jak umělá sladidla fungují?


Umělá sladila chutnají sladce, jelikož na našem jazyku je mnoho chuťových receptorů a receptory sladkosti je dokáží rozpoznat, ale naše tělo je nedokáže rozložit a proto mají prakticky nulové množství kcal.


Nejznámější umělá sladidla


Aspartam - je jedním z nejpopulárnějších umělých sladidel, najdeme ho v převážné většině produktů se sladily. Jeho sladivost je cca 200x větší než cukru.


Acesulfam k - druhé nejznámější sladilo, které je taky 200x sladší než cukr. Toto sladidlo se dá používat při pečení a vaření.


Cyklamát sodný - 50x sladší než cukr, byl používaný na vaření, ale např. v USA je od roku 1970 zakázaný.


Sukralóza - prodává se pod jménem Splenda a je 600x sladší než cukr. Je to jedno ze sladidel, které je bráno za "bezpečnější" a dá se používat na vaření a pečení.


Stevia - 300x sladší než cukr, jde o výtažek z listů rostliny. Je poměrně "nové" a tudíž není dostatek výzkumu na to aby se věděli jeho dopady na zdraví, ale prozatím se uvádí jako jedno z nejzdravějších.



gif


Umělá sladidla a jejich efekt na apetit


Zde došlo více studií k závěru, že umělá sladila nezvyšují pocit hladu a nepřidávají energii (kcal) do denního příjmu. Některé studie dokonce ukázali naprostý opak a to, že hlad potlačují a snižují chuť na sladké.


Umělá sladidla a cukrovka


Zde se prozatím sladila ukazují jako dobrá volba pro nahrazení cukru, ale je potřeba ještě více výzkumu.


Umělá sladidla a zažívání


Bakterie ve střevech jsou důležité pro naše zdraví a pokud s nimi máme něco v nepořádku, může to vést k mnoha zdravotním problémům. Proto se sladidla zkoumají i z tohoto aspektu a zde se ukázalo, že mohou u některých lidí vyvolat zažívací problémy a odstartovat tak další problémy jako zvýšený krevní cukr, přibrání na váze (převážně voda) a oslabení imunitního systému. Ale bylo to dokázáno jen v malém % testovaných lidí.



gif

Umělá sladidla a rakovina


Asi největší strašák z užívání smělých sladidel. Ale toto bylo dokázáno pouze na testech na myších a byli jim podávány ultra vysoké dávky sacharinu a cyklamátu.

Ale myši metabolizují sacharin odlišně než lidé.

Byla provedena i studie na 9-ti tisících lidí po dobu 13-ti let a nebyla zjištěna žádná spojitost mezi sladily a rakovinou.

Takže tato možnost je velmi nepraděpodobná.



Takže dokonce i studie ukazují, že sladidla moc škodlivá nejsou, ale jak už jsme psali v instagramovém postu, všeho s mírou. Nemusíte do sebe hned začít lít 5l coly nebo monstra denně, ale pokud si dáte jednu malou colu, tak se nic nestane.



Máte nějakou oblíbenou značku, ve které jsou sladidla, ale vy jí nemůžete přestat konzumovat?

20 zobrazení0 komentářů

Nejnovější příspěvky

Zobrazit vše
bottom of page