top of page

Fitness informace a jejich kontext

Lidé mají rádi jednoznačné a rychlé odpovědi a to se bohužel nevyhýbá ani fitness scéně. Zkuste hodit do vyhledávače “dřep” a najde množství článků, kde je dřep uváděn jako král cviků ale také články, které vám budou tvrdit, že dřepovat vůbec nemusíte a ani byste vlastně neměli.


Takový začátečník z toho bude mít ještě větší guláš než kdy dřív. Kde je tedy ta pravda? Nikde. Jde vždy o pochopení celého kontextu.


Zůstaneme u zmíněného dřepu a uvedeme si dva rozdílné příklady.


První bude začínající powerlifter. Bez ohledu na jeho tělesnou stavbu a další faktory, bude dřep v jeho tréninku “alfou-omegou”. Chceš zlepšit dřep? Musíš především dřepovat. Bude určitě dobré využívat i jiné cviky ale jejich význam bude až druhořadý. Je tedy pro tohoto člověka dřep králem cviků? Jednoznačně ano, protože koresponduje s jeho cílem.


Druhým příkladem bude začínající kulturista, který ke svému neštěstí bude mít dlouhé nohy a jeho mobilita kotníku taky nebude žádná sláva. Jinak řečeno, bude se jednat o člověka, který má obecně méně vhodnou stavbu na dřep. Při jeho cvičení má spíše napumpované vzpřimovače a nohy cítí opravdu jen trochu. Jeho cíl ovšem není dovednost dřepovat ale mít osvalené nohy. V tomto případě bude vhodnější využívat cviků, které budou více izolované a dojde tak k lepšímu zacílení konkrétních partií. Lze využívat například hack dřep pro rozvoj kvadricepsů, rumunský mrtvý tah a glute bridge pro rozvoji hýžďových svalů a tak dále. Je tedy v tomto případě dřep králem cviků? Rozhodně ne.


Účelně jsem uvedl dva protipóly, aby došlo k lepšímu pochopení dané myšlenky. Kombinací je v tomto ohledu nespočet. Jistě najdeme powerliftera, který má solidní výkon na dřepu i přes svou nevýhodnou stavbu. Najdeme také i kulturisty, kteří díky dřepům vybudují skvělé nohy, ovšem nikdy nelze brát vlastní zkušenost jako dogma, které bude platit pro všechny.

Vždy je důležité přemýšlet nad tím, jak konkrétní myšlenku můžeme aplikovat a hlavně na koho ji můžeme aplikovat, aby to mělo nějaký význam. Trenér by měl tedy především chápat věci v kontextu a aplikovat je dle individuálních potřeb na svého klienta. U nás Pod Činkou se vždy setkáte s individuálním přístupem od všech našich trenérů, kteří vám pomůžou s vašimi konkrétními cíli, tak aby vám to co nejvíce vyhovovalo.

8 zobrazení0 komentářů

Nejnovější příspěvky

Zobrazit vše
bottom of page