top of page

Chůze a hubnutí + zdravotní benefity

Chůze a hubnutí + zdravotní benefity

Je tu už měsíc od nového roku a stále pár lidí si chce plnit mít novoroční předsevzetí jedno z častých předsevzetí je se více hýbat nebo zhubnout.

A k tomu vám může pomoci chůze.

Nejen že chůze poskytne tělu nějaký ten pohyb, ale zároveň díky chůzi spalujete docela solidní počet kalorií.

Takže pokud jste si na začátku roku dali jako cíl zhubnout za chůze může být pro vás skvělým pomocníkem.

Prakticky se ani nemusíte namáhat se silovým tréninkem v posilovně a jen změna jídelníčku + s chůzí navíc může váš cíl krásně splnit.



Chůze je skvělá v tom že nepotřebuje žádný speciální pomůcky ani nepotřebujete učit se nové pohyby prostě si vezmete boty a jdete se projít.

Navíc chůze není extra náročná jako například těžké silové tréninky nebo kardio například na rotopedu.

Pokud do své rutiny zařadíte denní nebo alespoň obden chození v rámci půl hodiny až hodiny a doposud jste to nedělali, tak uvidíte prakticky ihned změny na vaší postavě nebo na vaší váze aniž byste změnili jídelníček.

Jelikož už taková půlhodina chození vám z 0 kalorií poskytne 200 až 400 spálených kalorií záleží na tom kolik vážíte kolik máte procent svalové hmoty a tak dále a tak dále.

Chůze může být například skvělým pomocníkem když máte mnoho práce a potřebujete si trošku odpočinout, tak si nasadíte sluchátka poslechněte si nějaký podcast a zároveň přitom uděláte něco pro své zdraví.

V tomto je chůze unikátní můžete se přijít cestě učit provětrat si hlavu utříbit si myšlenky a na navíc spálit nějaké kalorie..

Jelikož je chůze prakticky automatickým pohybem našeho těla, tak nad ní ani nemusíte přemýšlet, tudíž chůze by vás neměla unavit ani po psychické stránce.


Ale jak můžete vaši procházku ještě zlepšit a udělat z ní ještě více kalorie spalující pohyb?

Pár tipů bych tu pro vás měl.


Jednoduše přidejte do kroku (zrychlete vaší chůzi)


Ano toto jednoduché pravidlo přidá na počtu spálených kalorií.

Jen pokud jste teda gaučový povaleč, tak začněte zlehka a postupně přidávejte na intenzitě vašeho kroku. Tempo si můžete měřit pomocí moderních chytrých hodinek a i když jsou občas nepřesné, tak chůzi dokážou sledovat docela dobře.

Příklad takového zlepšování v chůzi může být - první týden zvládnete 3 vycházky po dvaceti minutách a rychlostí tři kilometry za hodinu (což je rychlost mojí babičky o hůlkách).

Tím nikoho nechci shazovat, ale další týden už zvládnete například tři vycházky po třiceti minutách a rychlostí čtyři kilometry za hodinu a další týden například přidáte další procházející den navíc a tak dále.

Rozdíl ve spálených kaloriích může být celkem solidní, minimálně přidáte dalších 100 - 200 kcal ( je to průměr, záleží zde na váze člověka a poměru svalové hmoty), ale jen díky tomuto zrychlení můžete zhubnout cca 1 kg za měsíc navíc.


Choďte do kopce


Dle mého názoru nejúčinnější varianta chůze jaká může být.

Ať už máte doma běhací pás nebo chodíte venku v přírodě, tak chůze do kopce spaluje mnohonásobně víc než-li obyčejná chůze po rovince.

Jen chůzí do kopce (klidně i schodů) můžete na stejné 30 minutové procházce spálit o dalších cca 100 - 200 kalorií navíc.

Takže když zkombinujete první bod s tímto bodem, tak máte další prostor proto jak se zlepšovat a jak pokračovat ve vašem cíli zhubnutí.


Výpady za chůze?


Ale teď už si říkáte, že jsem se snad zbláznil, ale sami řekněte co může být lepšího než kombinovat silový trénink s tréninkem kardia najednou?

Sice asi nebude moc lidí, kteří zvládnou dělat výpady půl hodiny, ale přidat nějaký ten výpad občas neuškodí.

A i kdyby jste si mysleli, že vám to nic nedá, tak si aspoň hezky protáhnete kyčle a stehna.

Toto je už tedy extrémnější varianta, ale znám i lidi, kteří chodí několik set metrů nebo i pár kilometrů ve výpadu a prakticky si kolem toho dokázali vybudovat “kult” :D.

Ale pokud už vás “normální” procházky nudí, tak proč nezkusit něco nového, že ano?


Mini procházky


Prosím tě co to znamená mini procházky?

Jednoduše pokud jste velmi zaměstnaný člověk a opravdu nemáte ani tu hodinu (nebo půl hodinu) v kuse na procházku, což tedy pochybuji, že by byl někdo tak moc zaměstnaný, ale dejme to že vážně nemáte čas.

Tak více 10 - 15 minutových procházek za den vám dokáže s hubnutím taky nekutečně pomoci.

Dokonce se dělali i studie, že pokud se například půjdete projít na 10 - 15 minut po každém jídle, tak vám to pomůže snížit krevní cukr.

Což by mělo být i logické bez nějakých studií.


Zvyšte počet kroků za den


Pokud momentálně děláte 0 kroků za den, tak už jen zvýšení na 2500 kroků za den pro vás bude náročné cvičení, ale i to stačí k tomu aby se člověk posunul k dalším a dalším krokům.

Pokud se tedy dostanete na hranic 2500 za den, tak můžete přidat na dvojnásobek a takto můžete například za měsíc být i na 10 tisících kroků denně.

Samozřejmně nejde přidávat do nekonečna, jelikož pak by člověk chodil prakticky 24/7, i když i tací blázni jsou, ale pro hubnutí je oněch 10 tisíc dobrým startovním bodem.

A kroky můžete nasbírat lehkými změnami v každodenním životě - například zastavte auto co nejdále na parkovišti před obchodem, jděte do schodů místo použití výtahu, nejezděte všude autem..


Zdravotní benefity chůze


Silnější srdce

Je prokázáno, že chůze už 30 minut denně dokáže snížit až o 20% srdeční choroby.

Samozřejmě že když budete chodit déle, tak se tento benefit ještě zvětšuje.


Snížení hladiny cukru

Jak už jsem psal výše, tak krátké procházky po jídle dokáží snížit krevní cukr. Tudíž pokud máte problém s krevním cukrem, tak zkuste tuto variantu vzít v potaz a třeba vás obyčejná chůze překvapí.


Snížení bolestivosti kloubů

Chůze dokáže posilovat svaly spodní části našeho těla a to neinvazivním způsobem.

Takže posilujete prakticky kyčle, kolena aniž byste tvořili jiné “trauma” šlachám, svalům a kloubům.

Každý pohyb navíc “promazává” (lubrikuje) klouby a díky tomu může putovat více živin na opravu daných částí těla.

Tip: zkuste občas jít i pozpátku, tím posílíte vaše kolena jako ničím jiným.


Lepší imunita

Díky chůzi zvládnete více odolávat vnějším podnětům a nemocem jako je například chřipka.

Prakticky každá pohybová aktivita v rozumné míře dokáže zlepšit odezvu imunitního systému.

Jediné pravidlo, které zde musíte dodržovat, je to že to nesmíte přehánět.

Všeho moc škodí a pro pohyb to platí dvojnásob.

Pokud jste profi atlet, tak můžete svému imunitnímu systému spíše uškodit.

Článek o tom máme zde.


Další benefity chůze

Jako další benefity chůze mimo zdraví a hubnutí jsou zlepšení nálady, zvýšení energie, možné prodloužení života a podpora kreativního myšlení.


Závěr

Jak vidíte, tak chůze má prakticky jen samé benefity a nejde zde jen o hubnutí, ale o celkové zlepšení zdraví a při tom stačí jen CHODIT.

Aktivita, která by měla být každému přirozená a navíc prakticky zadarmo (potřebujete jen oblečení a obuv).

Chůze může být skvělý pomocník hlavně v dnešní době, kdy spíše více sedíme než se pohybujeme.

Při tom lidské tělo bylo uzpůsobeno k pohybu.



77 zobrazení0 komentářů

Nejnovější příspěvky

Zobrazit vše
bottom of page