top of page

Z praxe fitness trenéra

Jelikož se už pár let věnuji práci fitness trenéra, tak jsem se rozhodl napsat sérii krátkých článků o tom jaké to je a jak by se asi měl trenér chovat.


Jelikož žijeme v době sociálních sítích a influencerů, tak se vám každý snaží něco prodat. Ne že bych byl jiný, taky nabízím své služby za solidní peníze, ale nikdy bych nepodával bulshit, který je ve fitness světe a celém průmyslu kolem zdravý a postavy.


Jeikož je sakra velká konkurence, tak se každý snaží přijít s novým cvikem, dietou nebo zní mega chytře.

A víte co je to k hovnu :D


99% klientů stejnak nikdy nebude zajímat, jak se ten sval co cvičí jmenuje latinsky nebo jak ho zacílit s deseti možných úhlů.


Ano máme tu malé procento lidí, kteří chtějí probírat životní styl do podrobna a řešit i například: spánek, cirkadiánní rytmus, ranní rutinu, meditace a podobné věci. Ale i toto je pro většinu lidí strašně těžké sledovat nebo se dle toho řídit. Jelikož na některé změny by museli opustit například svojí práci a to vám v dnešní době udělá málokdo.


Jinak většinu klientů toto prostě nezajímá a chce spíše takového kamaráda u kterého se za tu hodinku vypovídá ze svých problémů, udělá něco pro své zdraví a unikne na chvilku z reality všedního dne.

Pro většinovou populaci ani není vhodné řešit extra striktní jídelníčky, jelikož na tom sotva vydrží závodníci a i ti mají "cheat" dny, což je dle mého názoru asi ta největší blbost.


Za pár let zkušeností jakožto osobní trenér v Plzni, mi už pár lidí pod rukami prošlo a toto jsou moje osobní poznatky pro většinovou populaci.


Pokud bychom brali v potaz závodníka, to už by bylo na jiné povídání.


Ale toto asi ani neměl být hlavní obsah článku, ale spíše to jak se někteří až zaprodávají aby vám doporučil nějaký produkt nebo jsou tu dokonce i lidi co dělají jídelníčky stylem ctrl c + ctrl v.


Zrovna tento rok , tak probíhala na internetu jedna velká kauza ohledně influencerky jménem Adenike, která měla údajně rozesílat už od roku 2019 jídelníčky o příjmu 500 - 800kcal na den, což je zhovadilost největšího kalibru. A takového bulshitu je bohužel na scéně fitness mnoho, jelikož naše odvětví není a asi nemůže být nijak regulováno.


Zrovna i já měl teď tu čest jak se může někdo schovávat za fancy názvy. Jelikož i nutriční terapeutka může být celkem prodejní a používat kopírování jídelníčku.

Měl jsem nedávno klienta, který za mnou přišel z jedné takové konzultace ohledně jeho jídelníčku a říka mi - že prý své nutriční terapeutce řekl, že má fitness osobního trenéra. Na čež mu ona hned odvětila aby si nenechal od mně v žádném případě napsat jídelníček, že to může provozovat jen specialista.

Nakonec z toho vyšlo to, že klučina začínal na 105kg a dostal 1900kcal příjem, což je taky malinko. Korunu tomu dala jedna ze svačin co jsem si zapamatoval a to banán s kostičkou 70% čokolády.

Na napsání takové svačiny vážně člověk nepotřebuje studovat tří letou odbornou školu.



A právě takových případů je hodně - holky dostávající se z problému se stravou co radí ostatním jak jíst atd.


No bohužel jsem ty myšlenky nedokázal nějak úplně dát dohromady, ale pár poznatků z práce fitness trenéra jsem sem snad napsal.

Pokud člověk tuto práci dělá, protože jí má rád a žije proto, tak být fitness trenérem je super práce, kdy zároveň jste kamarádem, psychologem a pomocníkem k lepšímu zdraví.

Ale pokud je vidinou trenéra jen zisk, tak pak jen vyvolává v lidech dezinformace ohledně stravy, psychiky a většinou ostatním zničí zdraví.


Tak třeba někdy v dalším článku si ukážeme jak takový den v životě fitness trenéra vypadá.

29 zobrazení0 komentářů

Nejnovější příspěvky

Zobrazit vše
bottom of page