top of page

Síla jako skill

Existuje nespočet pohledů na silový trénink. Ovšem v následujících řádcích bych rád prezentoval pohled, který mi přijde zajímavý a poslední dobou ho aplikuji v tréninku jak u sebe, tak u svých svěřenců. Hned na začátku bych rád upozornil, že jedná o téma specifické síly a nikoliv svalové hypertrofie.


Pokud tedy na sílu začneš nahlížet jako na dovednost, dost možná změníš i pohled na svůj trénink. Když by ses chtěl naučit házet na koš, co bys udělal? Snažil by ses většinu času házet na koš nebo pumpoval triceps? Předpokládám, že první možnost vyhrála i přesto, že pumpovat triceps je bezesporu zábava. Stejný postup může platit i například pro bechpress. Můžeš benchovat 1x v týdnu a zbytek času věnovat méně specifickým cvikům nebo můžeš svůj čas využít pilováním konkrétní dovednosti, ve které chceš zlepšit. Samozřejmě s lepším ovládnutím daného pohybu, vyšší zátěží a tudíž vyšším nárokům na regeneraci, je vhodné frekvenci snižovat.


Neustálým opakováním konkrétního pohybu totiž dochází k zapojování více a více motorických jednotek. Což vysvětluje, proč začátečníci začínají rychleji sílit, aniž by jim znatelně rostla svalová hmota.

Z praxe na vysoké specifičnosti se zakládají často ruské trojbojařske rutiny, kde dochází k neustálému drilování soutěžního pohybu či jeho fází. Úplným extrémem můžeme nazvat Bulharskou metodu, kde vzpěrači zvedali na denní bázi maximální váhy na soutěžních liftech.

Nejvyšší specificitu má totiž v těchto případech vždy soutěžní varianta pohybu o maximální váze na jedno opakování. Smyslem je tedy se této specificitě směrem k testu maxim co nejvíce přibližovat.


Nyní by mohlo zvídavého čtenáře napadnout, proč tu nebyla zatím zmíněna svalová hmota. Tato otázka totiž není tak úplně jednoduchá. Množství svalové hmoty nám totiž udává maximální množství síly, kterou daný sval dokáže za ideálních podmínek produkovat, větší sval je tedy silnější sval. Proč tedy i dále nahlížet na sílu jako na dovednost? Protože síla v konkrétním cviku již nebude pouze o velikosti svalu ale o tom, jak daný sval/svaly dokážeme využít pro tento konkrétní pohyb. Velikost svalu si můžeme představit jako maximální výkon auta, pro jehož plné využití je potřeba zkušený řidič. Pokud si do výkonného auta na okruhu sedne někdo nezkušený, je pravděpodobné, že mu to na výhru nebude stačit a mazáci ve slabších autech ho rozmetají. Tedy, pokud nás zajímá specifická síla v konkrétním cviku, je našim cílem mít co nejvíce svalové hmoty kterou dokážeme co nejefektivněji využít.

Comments


bottom of page