top of page

Bolest v gymu


Každý z nás to asi zažil, najednou bolí koleno, rameno... ale proč?


Bolest (zranění) je většinou komplikovanější než se na internetu může zdát, jelikož na internetu za to může vždy jen jeden faktor např. špatná mobilita, špatná technika atd...


Toto tvrzení může být docela mimo realitu, pokud jste si teda nepustili činku na nohu, ale o to tady nejde. Bavíme se tady o běžných bolestech, zraněních, která se vám v posilovně můžou stát.


Rozebereme si tedy nějaká tvrzení.


Špatná technika


Tvrzení, že kvůli špatné technice vás něco bolí. Ano může to být do jisté míry pravda, ale jsou zde i vyjímky, například když trénujeme začátečníky, tak ty většinou mají špatnou techniku.

A jen málokdo z nich je ihned zraněný nebo v bolestech.

Naopak dobrá technika by měla být zárukou nezranitelnosti, bohužel to taky není úplně pravda.

Sám cvičím s dobrou technikou a sám jsem si prošel nějakým tím zraněním.

Tím nechci říkat, že má každý cvičit špatnou technikou, ale jen že zranění může být vina několika faktorů a nejen jednoho a jediného. Rozhodně byste měli cvičit s dobrou technikou.

Lidské tělo je celkem adaptivní věc a tak se dokáže relativně přizpůsobit i o něco horší technice, než jakou považujeme za tu dobrou.

Mám klienty, kteří mají skoliózu a hrb, že by jim člověk musel skočit na páteř aby jim srovnal záda u mrtvých tahů a přesto se nezraní.

Jen člověk musí brát tyto věci v potaz při sestavování tréninkového plánu a nedělat hned 10x týdně mrtvý tah. Pomalu přidat den nebo dva v rámci měsíce nebo i více s tělo si dokáže zvyknout.




Svalové dysbalance


Dalším známým argumentem jsou svalové dysbalance.

Řeknu vám jedno nikdo z nás perfektně rovný, nejsme totiž stroje.

Zase nechci říkat, že nemáme řešit takové věci, ale nemůže dávat za vinu jen dysbalancím.

Jelikož jsou i lidi co nemají nějakou končetinu a taky cvičí uplně normálně a to mají očividnou dysbalanci.

Dokonce i Usian Bolt má skoliózu a tak je jedna jeho noha delší než druhá, což ho zpomaluje, jelikož každá noha produkuje jinou sílu.

Proč tedy vyhrál Olympiádu?

Naše těla jsou vysoce adaptivní.

Jak jsem, ale říkal cvičit na nápravu se vyplatí, ale ne být tím posedlý a říkat, že za věčné zranění jen vaše dysbalance.





Špatná mobilita


Posledním tvrzením je, že za zranění může špatná mobilita.

Zde je to zase jo i ne.

Většinou mají špatnou mobilitu začátečníci, ale nemají problém s tím, že by je něco bolelo.

Postupem času jak cvičí, tak se jejich rozsah pohybu zlepšuje, tím jak opakovaně zkouší pohyb dokola a dokola a jejich tělo je tak vystavována tomu rozsahu.

Pokud už jste pokročilejší, tak většinou stačí pracovat na menších problémech a mobilitou, ale většinou nebývá až tak špatná




Jen jako shrnutí bych řekl, rozhodně cvičte se správnou technikou, zahřívejte se a protahujte, ale nenechte si trenérem, který si vás chce udržet, zkazit vaší cestu. Tím že vám bude pořád dokolečka například opravovat techniku, protože vás něco bolí. Většinou to není tak jednoduché a můře za to více faktorů - málo spánku + hodně stresu + najednou drastické zvýšení cvičení + špatná technika. Takže když vás něco bolí, chce se to kriticky zamyslet a podívat se na to jako na celek.

Nejnovější příspěvky

Zobrazit vše
bottom of page